11 d’octubre 2024

Arrenca el Figueres de Por!

 ARRENCA EL ‘FIGUERES DE POR’ 2024!

Per Montserrat Segura

 

Ja tornem a ser en temps de descompte per al Figueres de Por. Creàlit Xarxa de Creació Literària de l’Alt Empordà, torna a endegar aquesta proposta artística i literària innovadora que consisteix a reunir una colla d’escriptores i escriptors, il·lustradores i il·lustradors, la nit de Tots Sants, per a crear històries de terror amb les seves il·lustracions.

‘Villa Diodati’ com a antecedent

El juny de 1816, Lord Byron passava un temps amb el seu metge i amic John Polidori a Villa Diodati, una mansió a la vora del Llac Leman, a Suïssa. Va coincidir amb Percy Shelley i va convidar Percy i la seva companya Mary Wollstonecraft (més coneguda com a Mary Shelley i filla de la coneguda escriptora feminista del mateix nom) a passar uns dies a la mansió. Com que s’avorrien, perquè no feia bon temps i havien de romandre dins de la mansió, el famós poeta va proposar als convidats de passar la nit escrivint històries de terror. D’aquesta trobada van sortir dues novel·les fundacionals: El vampir, de Polidori (la primera del subgènere vampíric), i Frankenstein o el modern Prometeu, de Mary Shelley (la que es considera primera novel·la de ciència-ficció).

La nit de Tots Sants

En un temps ja passat, les famílies es reunien a l’entorn d’una taula curulla de castanyes torrades, moniatos al caliu i panellets i recordaven els seus difunts i s’explicaven històries de por. Amb l’arribada de la televisió, el Don Juan Tenorio es revisitava cada any. Aquestes tradicions, revifades en part a les escoles i entitats veïnals amb el nom ─una mica artificiós─ de “la Castanyada”, perden pistonada a marxes forçades a favor del Halloween forà, amb les seves disfresses, carbasses i treat or trick (tracte o truc) per a obtenir llaminadures.

Un “Villa Diodati” a la figuerenca la nit de Tots Sants?

Aquesta va ser la idea que va donar lloc al primer Figueres de Por, l’últim dia d’octubre de 2022. Aquell dia, o més ben dit, aquella nit, es van reunir divuit escriptores i escriptors i un únic il·lustrador al Castell de Sant Ferran, en un entorn inigualable, per veure si la tancada durant tota una nit donava lloc a històries que es poguessin considerar dins del gènere i els diversos subgèneres del terror. Amb l’afegit que havien de ser històries figuerenques ─és a dir vinculades a llocs, personatges o situacions reconeixibles de la ciutat o també de l’Alt Empordà. En van sortir vint-i-una, d’històries, la majoria de les quals acompanyades de la corresponent il·lustració. Totes complien perfectament la premissa bàsica, de manera que van ser publicades en un llibre, auspiciat per l’entitat Amics del Castell de Sant Ferran.

Creàlit i la continuïtat

L’experiència del Figueres de Por es va valorar com a extremadament positiva. Alguns dels participants van veure un relat seu publicat per primera vegada; molts no es coneixien i es va fer força comunitat. D’aquesta trobada, va sorgir la idea de crear una mena d’organització que englobés els escriptors participants a l’esdeveniment i d’altres que s’hi volguessin aixoplugar. Així, al’abril de 2023 va néixer Creàlit, Xarxa de Creació Literària de Figueres i l’Alt Empordà. La segona conseqüència de la trobada va ser la continuïtat: el mateix 2023 tindria lloc la segona edició del Figueres de Por, que es va celebrar a La Cate de Figueres i va determinar el caràcter itinerant de l’esdeveniment. La participació va marcar una fita: vint-i-quatre escriptores i escriptors i nou il·lustradores i il·lustradors. El llibre de la segona edició sortirà a la venda a primers de novembre.

Una tercera edició del Figueres de Por ben especial

El caràcter itinerant del Figueres de Por queda remarcat enguany pel lloc on es desenvoluparà: la Canònica de Santa Maria de Vilabertran. De les sis propostes de llocs de celebració que van rebre les organitzadores, es va decidir que es dugués a terme en aquesta població tant per la singularitat del lloc com pels actes paral·lels que l’Agència Catalana de Patrimoni i l’Ajuntament han organitzat el mateix dia per tal que l’edició de Vilabertran sigui ben especial.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aqui el teu comentari