15 d’octubre 2024

Col·laboració de Víctor Arnó

La poesia també té un espai molt important a Creàlit. El nostre company Víctor Arnó ens ofereix avui, gairebé en primicia, el seu poema "A fora plou". 

A fora plou

Plou, a fora plou.

Iracund el cel, clamorós el vent que brama,

impulsen un calfred que com un llamp,

travessa, fins a l’arrel, l’espinada.

Per mi aquest lloc és nou, a fora plou.


Observo la fina cortina d’aigua, com diamants engalzats amb fil de plata.

Dubto si hi soc present, si formo part d’aquella imatge

Puc tocar-la amb les mans? Serà només un miratge?

Potser una mentida que es delata?

Crec que aquest lloc no és nou, a fora plou.


Abrandat, veig les meves mans.

La lucidesa ve i ja em mou,

ara ho recordo, ja hi he estat abans,

m’endinso a la pluja i sento un calfred de nou.

Ara ja soc a casa, a fora plou.

13 d’octubre 2024

20 preguntes a Txell Escrigas

1.   Què llegeixes actualment?

Ara mateix estic llegint “Des de sempre fins a l’infinit (Stella Signata II)” de Ricard Efa 

2.          Quins són els teus autors preferits?

Uau! La llista és llarga i, per sort, he acabat coneixent en persona a part dels autors i autores que admiro. Per exemple, el Concili Fetiller d’edicions SECC, entre altres.

3.          Quin llibre et va marcar a la teva adolescència? Hi tornes de tant en tant? 

“Hem nedat a l’estany amb lluna plena” de Raimon Esplugafreda (Jesús Bonals). Em va atrapar moltíssim, se’m feia curt! De fet, diria que me’l vaig llegir abans de l’edat recomanada. Ja de petitona sentia atracció per les històries d’acció, misteri, amb toc de fantasia o sobrenatural…

4.          Hi ha algun llibre que t'hagués agradat escriure?

Posats a somiar, escriure una gran saga del tipus Blackwater com va fer Michael McDowell!!

5.          Si haguessis de triar un personatge de ficció d'algun llibre per asseure't a xerrar una estona, a qui triaries? 

A la Lisbeth Salander de la saga Millenium de Stieg Larson. 

6.          Com van ser els teus començaments a l'escriptura?

Vaig començar a escriure per supervivència, per teràpia. No sé si per fugir de la realitat o per construir-ne una de pròpia. El cas és que necessitava una vàlvula d’escapament per canalitzar l’angoixa, l’ansietat i sensacions molt “xungues” que gairebé se m’emporten…

7.          Tens obra publicada sigui quin sigui el format? 

Publicat, publicat, no, peeerò… Tinc 3 blogs perduts per l’hiperespai. Un de relats eròtics, un altre de temàtica fantàstica i un de mes acadèmic. Ah, i l'adaptació dels meus relats eròtics va formar part de l’obra teatral “No només sexe” de la companyia Versus Teatre, representada al Teatre Gaudí de Barcelona durant la temporada 2022-2023.

8.          Vares triar editorial, autopublicació, xarxes? Per què?

De moment, l’únic contacte editorial que vaig tenir, arrel de guanyar un concurs, em va deixar un record agredolç. Potser algun dia decideixo fer les paus i donar-me una segona oportunitat; sobretot ara que conec molt millor el sector! També hi ha més facilitats per l’autopublicació, però és un tema que (malgrat tenir moltes amistats i familiars que hi insisteixen) ara mateix no el considero prioritari. Tinc una petita mostra del meu “llegat” com escriptora a les xarxes i això ja em satisfà.

9.          En quin moment es considera que una persona és un escriptor?

Si és considera que una persona és lectora quan llegeix sovint, o més sovint que la majoria, suposo que una persona és escriptora quan dedica un percentatge significatiu de la seva vida a la tasca d’escriure…

10.       Estàs treballant en algun projecte literari actualment? 

                 Sí i no. He participat, participaré i desitjo fer-ho mentre m’ho permetin al Figueres de Por. També he fet de lectora beta i gaudeixo molt quan un/a escriptor/a em demana que presenti un dels seus llibres. 

11.       Tens una rutina per escriure quant a horari, lloc, ambient, etc.?

Que va! Sóc anarquia pura! Em pot venir una idea i haver de còrrer a apuntar-la on sigui per no perdre “l’inspiració”

12.       Quant temps dediques a escriure i/o a documentar-te per escriure?

Tinc un problema, el poc temps que em queda després de treballar el dedico a la lectura (de fet, llegir també forma part de la meva feina…). Però, quan estudiava Humanitats, gaudia molt fent recerca!! 

13.       Quins són els teus gèneres o temàtiques preferits/des per llegir i/o per escriure?

A l’hora de llegir, gaudeixo per igual de la ciència ficció, terror, fantasia, ficció històrica, assaig filosòfic o periodístic. El poc que he escrit sempre te la influència del que llegeixo; un híbrid de tot plegat.

14.       Quin va ser el punt d’inflexió o la inspiració per triar aquest gènere que escrius?

Crec que m’han marcat diferents etapes. Una primera infància molt vinculada al bosc, a la muntanya, a la natura, al contacte amb el món pagà. Una pre-adolescència en la qual no encaixava amb el meu grup d’iguals i em va portar a formar part dels “marginats” i una adolescència a on em sentia, orgullosament, un “bitxo raro”. Mes tard, per felicitat meva, descobriria que hi ha una comunitat amb moltes persones de característiques semblants a qui anomenen “frikis”!

15.       Quina part del procés literari és més complicada?

La idea inicial. Trobar el tema. Que sigui original, que no sigui repetitiu. A partir d’aquí, el demés va sortint; personatges, trama….

16.       Com construeixes la trama, els personatges? Hi ha un esbós previ o escrius sobre la marxa?

Una mica de tot. No planifico gaire. No tinc mètode. A vegades de l’esbòs previ al resultat final hi pot haver un abisme!

17.       Ets “investigador”? Alguna vegada has viatjat per obtenir dades concretes pel teu llibre?

Al revés. He escrit històries a partir de viatges (reals i onírics)

18.       Creus que el contacte amb altres autors millora les teves habilitats d’escriptura? 

Absolutament! S’encomana. Cada vegada que estic en contacte amb autors i autores m’agafen moltes ganes de tornar a escriure “de debò” però em costa posar-m’hi seriosament

19.       Tria, tria: ordinador o llibreta? Ebook o llibre de tota la vida?

Llibreta per prendre apunts d’idees i fer un primer esquema, ordinador per començar a escriure i construir la narració. Per llegir, necessito sentir l’olor de tinta i paper. L’Ebook pot tenir les seves avantatges però ja passo prou hores davant una pantalla!!

20.       Per últim, qui ets quan no escrius?

Quan no escric, sóc llibretera de professió. I quan no escric ni treballo, m’agrada dir que sóc divulgadora cultural. A part de formar part de Creàlit, sóc col·laboradora del pòdcast El Far Friki de l’Empordà i la cultura ocupa gran part del meu temps de lleure. Els meus projectes literaris tenen format de guions pels programes i actes a on col·laboro. M’apassiona fer xarxa, donar a conèixer i promocionar tot allò (i tothom) que em sembla interessant o digne de descobrir. Sóc humanista i dinamitzadora sociocultural de formació, què hi farem! Tinc ànima prescriptora.

11 d’octubre 2024

Arrenca el Figueres de Por!

 ARRENCA EL ‘FIGUERES DE POR’ 2024!

Per Montserrat Segura

 

Ja tornem a ser en temps de descompte per al Figueres de Por. Creàlit Xarxa de Creació Literària de l’Alt Empordà, torna a endegar aquesta proposta artística i literària innovadora que consisteix a reunir una colla d’escriptores i escriptors, il·lustradores i il·lustradors, la nit de Tots Sants, per a crear històries de terror amb les seves il·lustracions.

‘Villa Diodati’ com a antecedent

El juny de 1816, Lord Byron passava un temps amb el seu metge i amic John Polidori a Villa Diodati, una mansió a la vora del Llac Leman, a Suïssa. Va coincidir amb Percy Shelley i va convidar Percy i la seva companya Mary Wollstonecraft (més coneguda com a Mary Shelley i filla de la coneguda escriptora feminista del mateix nom) a passar uns dies a la mansió. Com que s’avorrien, perquè no feia bon temps i havien de romandre dins de la mansió, el famós poeta va proposar als convidats de passar la nit escrivint històries de terror. D’aquesta trobada van sortir dues novel·les fundacionals: El vampir, de Polidori (la primera del subgènere vampíric), i Frankenstein o el modern Prometeu, de Mary Shelley (la que es considera primera novel·la de ciència-ficció).

La nit de Tots Sants

En un temps ja passat, les famílies es reunien a l’entorn d’una taula curulla de castanyes torrades, moniatos al caliu i panellets i recordaven els seus difunts i s’explicaven històries de por. Amb l’arribada de la televisió, el Don Juan Tenorio es revisitava cada any. Aquestes tradicions, revifades en part a les escoles i entitats veïnals amb el nom ─una mica artificiós─ de “la Castanyada”, perden pistonada a marxes forçades a favor del Halloween forà, amb les seves disfresses, carbasses i treat or trick (tracte o truc) per a obtenir llaminadures.

Un “Villa Diodati” a la figuerenca la nit de Tots Sants?

Aquesta va ser la idea que va donar lloc al primer Figueres de Por, l’últim dia d’octubre de 2022. Aquell dia, o més ben dit, aquella nit, es van reunir divuit escriptores i escriptors i un únic il·lustrador al Castell de Sant Ferran, en un entorn inigualable, per veure si la tancada durant tota una nit donava lloc a històries que es poguessin considerar dins del gènere i els diversos subgèneres del terror. Amb l’afegit que havien de ser històries figuerenques ─és a dir vinculades a llocs, personatges o situacions reconeixibles de la ciutat o també de l’Alt Empordà. En van sortir vint-i-una, d’històries, la majoria de les quals acompanyades de la corresponent il·lustració. Totes complien perfectament la premissa bàsica, de manera que van ser publicades en un llibre, auspiciat per l’entitat Amics del Castell de Sant Ferran.

Creàlit i la continuïtat

L’experiència del Figueres de Por es va valorar com a extremadament positiva. Alguns dels participants van veure un relat seu publicat per primera vegada; molts no es coneixien i es va fer força comunitat. D’aquesta trobada, va sorgir la idea de crear una mena d’organització que englobés els escriptors participants a l’esdeveniment i d’altres que s’hi volguessin aixoplugar. Així, al’abril de 2023 va néixer Creàlit, Xarxa de Creació Literària de Figueres i l’Alt Empordà. La segona conseqüència de la trobada va ser la continuïtat: el mateix 2023 tindria lloc la segona edició del Figueres de Por, que es va celebrar a La Cate de Figueres i va determinar el caràcter itinerant de l’esdeveniment. La participació va marcar una fita: vint-i-quatre escriptores i escriptors i nou il·lustradores i il·lustradors. El llibre de la segona edició sortirà a la venda a primers de novembre.

Una tercera edició del Figueres de Por ben especial

El caràcter itinerant del Figueres de Por queda remarcat enguany pel lloc on es desenvoluparà: la Canònica de Santa Maria de Vilabertran. De les sis propostes de llocs de celebració que van rebre les organitzadores, es va decidir que es dugués a terme en aquesta població tant per la singularitat del lloc com pels actes paral·lels que l’Agència Catalana de Patrimoni i l’Ajuntament han organitzat el mateix dia per tal que l’edició de Vilabertran sigui ben especial.

07 d’octubre 2024

Festivaldòria 2024

T’agrada escriure?

La companyia Solucions Escèniques i Creàlit, xarxa d’escriptors de l’Empordà, t’ajudaran a tu i a tots aquells que s’acostin, a crear la llegenda que protagonitzarà la pròxima edició de Festivaldòria.

A més a més, tindrem una paradeta amb alguns dels nostres autors on podràs trobar els seus llibres signats i també exemplars del recull de relats Figueres de Por.

Consulta tota la informació a la web de l’Ajuntament de Vilafant.


Quan? El 12 d’octubre a les 17 h. On? A Palol Sabaldòria, Vilafant. Amb qui? Amb la companyia Solucions Escèniques i Creàlit. @solucionsesceniques @festivaldoria @ajvilafant @crea_lit @figueresdepor @lacatefigueres

06 d’octubre 2024

20 Preguntes a Loli García Romero

 1. Què llegeixes actualment?“Parlo Teo” de Pedro Rodriguez que és un assaig i un de poemes de la Josefina Pasqual “De l’arbre, una llum”.

2. Quins són els teus autors preferits? Les meves preferències són diverses i inconstants. Des de Cortázar, Antonio Gala, Isabel Allende, Martí i Pol, Galeano, Gloria Fuertes, Quim Monzó, Màxim Huertas... 3. Quin llibre et va marcar a la teva adolescència? Hi tornes de tant en tant? Van ser dos que recordi ara, però estic segura que van ser varis més, “Alícia en el país de las maravillas” de Lewis Carroll i “Ilusiones” de Richard Bach. A l’Alícia hi torno sempre
4. Hi ha algun llibre que t'hagués agradat escriure? “El dios de las cosas pequeñas” de Arundhati Roy. 5. Si haguessis de triar un personatge de ficció d'algun llibre per asseure't a xerrar una estona, a qui triaries? Xerraria tota la vida amb el Sombrerero del país de les maravelles 6. Com van ser els teus començaments a l'escriptura? No ho tinc gaire clar, als set anys escrivia els contes que volia llegir i en Martín Vigil em va ensenyar que jo podia fer poesia. 7. Tens obra publicada sigui quin sigui el format? No, només col·laboracions en els llibrets de les festes de la poesia d’algunes entitats, articles en el setmanari L’Hora Nova fa molts anys. 8. Vares triar editorial, autopublicació, xarxes? Per què? Com que no tinc obra publicada, no he triat res he, he, he 9. En quin moment es considera que una persona és un escriptor? Quan es pot viure de l'ofici d’escriure com de qualsevol altre! Jo crec que escriptor és una professió. 10. Estàs treballant en algun projecte literari actualment? Si projecte és escriure amb una finalitat determinada, potser no, però miro d’escriure i aprendre cada dia. 11. Tens una rutina per escriure quant a horari, lloc, ambient, etc.? No tinc rutina d’horaris, però m’agrada al matí i amb àries d’òpera de fons. Amb poc, molt poc volum. 12. Quant temps dediques a escriure i/o a documentar-te per escriure? Sense temps, depèn. 13. Quins són els teus gèneres o temàtiques preferits/des per llegir i/o per escriure? M’agraden els llibres que expliquen les coses des de dins. Tant si són novel·les, assaig o poemaris deixin veure els sentiments 14. Quin va ser el punt d’inflexió o la inspiració per triar aquest gènere que escrius? És una mica friqui, però llegint a Martín Vigil a dotze anys, vaig adonar-me que volia, que necessitava escriure poemes. 15. Quina part del procés literari és més complicada? Per a mi, el difícil és la gestació del poema. Mentre es va formant dins teu. Quan encara no té paraules. 16. Com construeixes la trama, els personatges? Hi ha un esbós previ o escrius sobre la marxa? He escrit uns quants contes curts i els personatges han pres vida pròpia a mesura que les paraules flueixen. 17. Ets “investigador”? Alguna vegada has viatjat per obtenir dades concretes pel teu llibre? No viatjant, però sí que busco la informació de primera mà, sempre que puc. 18. Creus que el contacte amb altres autors millora les teves habilitats d’escriptura? Per descomptat, altres autors, altres artistes, altres persones. 19. Tria, tria: ordinador o llibreta? Ebook o llibre de tota la vida? Tot. Aprofito els avenços si fan la vida més fàcil. 20. Per últim, qui ets quan no escrius? Encara no ho sé. Potser algun dia descobriré qui soc.

04 d’octubre 2024

Participants 1 i 2

 Ja sabeu que hem entrat al compte enrere per la tercera edició del Figueres de Por. Us varen prometre que, de mica en mica aniríem desvetllant cosetes i la primera és justament començar a conèixer els nostres participants: escriptors i escriptores i il·lustradors i il·lustradores amb imatges, unes mini biografies i enllaç a les seves xarxes socials per si voleu saber encara més coses o, fins i tot, contactar.

I començarem pels dos primers (coses de l'ordre alfabètic) que són la Mar Aparicio i Nieves i en Víctor Arnó.  


Aquí us deixem el link directe a la publicació de la Mar Aparicio. 


I Aquí el de la publicació d'en Víctor Arnó


No deixeiu de seguir totes les novetats del Figueres de Por d'enguany al nostre Instagram

02 d’octubre 2024

Figueres de Por 2024 -Edició Vilabertran

 Encara que no ho sembli, ja ha passat un any i a finals de mes, la nit de Tot Sants, un grapat d'escriptors i escriptores, molt ben acompanyats d'alguns il·lustradors i il·lustradores, ens tornarem a tancar tota una nit per imaginar i escriure relats de por.

També, com les darreres dues edicions, aquestes històries es recolliran en un llibre que sortirà a la venda l'any vinent.

La principal novetat és que aquest any sortim de Figueres per anar a escriure a un lloc emblemàtic, misteriós i carregat de llegendes: la Canònica de Vilabertran.

Hi ha més sorpreses que anirem desvetllant de mica en mica.  De moment, recordeu que hi ha un concurs de fotografia tenebrosa en marxa (teniu el link a la bio) i que coneixerem els guanyadors la mateixa nit del 31.

Demà més notícies!



@crea_lit 

@figueresdepor 

@lacatefigueres 

@ajuntamentdevilabertran 

@figuerescultura 

@bibliotecadefigueres 


#canònicadevilabertran 

#figueresdepor 

#figueresdepor2024

#escriptor

#illustrador

#literaturadeterror 

#terrorencatalà 

#llibresencatala


Els participants d'enguany:

@maraparicionieves 

@victorarno_escritor 

@ebassegoda 

@tonicobos 

@bernidepp 

@montsecufiadroher 

@denit80 

@henargalan 

@loligr9 

@anabelgardell 

@palomagoin 

@alihe 

@callahanruiz 

@mariasanchez_paginaoficial 

@rsayerasq 

@seguramontserrat 

@atubau72 

@coachgalactic 

@carlosacedoartwork 

@paubahi 

@judith.cromatica 

@rosersif

01 d’octubre 2024

20 Preguntes a... María Sánchez Cuenca

Avui coneixerem una mica més a la nostra companya María Sánchez Cuenca, que ja té uns quants llibres publicats, l'últim de fa pocs mesos.

1.   Què llegeixes actualment?

Dues novel·les: “Libelo de sangre”, de Sandra Aza i “El secreto de la asistenta”, de Freida McFadden.

2.   Quins són els teus autors preferits?

En tinc molts, no podria decidir-me per un de sol.

3.   Quin llibre et va marcar a la teva adolescència? Hi tornes de tant en tant?

Cien años de soledad, Mecanoscrit del segon origen.

4.   Hi ha algun llibre que t'hagués agradat escriure?


“Matar un ruiseñor” de Harper Lee.

5.   Si haguessis de triar un personatge de ficció d'algun llibre per asseure't a xerrar una estona, a qui triaries?

Laura, una de les dues protagonistes de la darrera novel·la que he acabat, “Dicen que te quise tanto”, de Mar Moreno.

6.   Com van ser els teus començaments a l'escriptura?

Crec que com els de molts escriptors: a l’escola ja escrivia històries llargues.

7.   Tens obra publicada sigui quin sigui el format?

Tres novel·les i un conte il·lustrat.

8.   Vares triar editorial, autopublicació, xarxes? Per què?

La meva primera novel·la i el conte, els vaig publicar amb editorial, les dues darreres novel·les, van ser autopublicació i la primera, la vaig reeditar també jo mateixa, amb Amazon. Si no et publica una gran editorial, és difícil que et promocionin i no tens el control, llavors, per què?

9.   En quin moment es considera que una persona és un escriptor?

Quan necessita escriure i troba un públic que vol llegir les seves produccions.

10.       Estàs treballant en algun projecte literari actualment?

Estic amb la traducció d’una novel·la pròpia, “Una oportunitat per a estimar”, al castellà. Les idees no es consideren projectes, no? ;)

11.       Tens una rutina per escriure quant a horari, lloc, ambient, etc.?

Durant el curs escolar, escric una estona a la tarda, després de fer una estona d’exercici físic. A l’estiu, al matí o a la tarda.

12.       Quant temps dediques a escriure i/o a documentar-te per escriure?

A la meva darrera novel·la vaig dedicar tres anys per documentar-me, però no sempre és així, ni trigo el mateix en cada obra.

13.       Quins són els teus gèneres o temàtiques preferits/des per llegir i/o per escriure?

Per llegir, la novel·la de ficció històrica i per escriure, la realista amb l’amor com a protagonista i una excusa per introduir temes d’interès social.


14.       Quin va ser el punt d’inflexió o la inspiració per triar aquest gènere que escrius?

La vida!

15.       Quina part del procés literari és més complicada?

La correcció i difusió de l’obra.

16.       Com construeixes la trama, els personatges? Hi ha un esbós previ o escrius sobre la marxa?

Faig un esbós i després, els personatges prenen el control.

17.       Ets “investigador”? Alguna vegada has viatjat per obtenir dades concretes pel teu llibre?

He viatjat per les xarxes i a través dels llibres per informar-me, a més de fer preguntes. Ha estat al contrari: quan he fet un viatge després he creat la història.

18.       Creus que el contacte amb altres autors millora les teves habilitats d’escriptura?

Sense cap dubte.

19.       Tria, tria: ordinador o llibreta? Ebook o llibre de tota la vida?

M’agrada més la llibreta, però no disposo de temps per després transcriure tot el manuscrit a l’ordinador. Els llibres m’enamoren, però llegeixo per practicitat en eBook.

20.       Per últim, qui ets quan no escrius?

Una professional enamorada del meu altre treball: educadora. Mare, amant, ballarina a porta tancada, dibuixant…